utorak, 26. listopada 2010.

Dobrodošli u digitalno TV doba

U povodu gašenja analognog signala na mjestu prvog televizijskog studija u Zagrebu, u Jurišićevoj 4, održana je prigodna svečanost kojoj su, uz brojne televizijske legende, nazočili premijerka Kosor i ministar Božidar Kalmeta. U maloj predstavi za prisutne goste i gledatelje, premijerka Kosor je putem daljinskog upravljača uz pomoć gdina Merlića ugasila analogno emitiranje, te time dovela Hrvatsku u krug 14 europskih zemalja koje svoj program emitiraju isključivo digitalnim putem.

Analogno se nastavlja emitirati poruka o gašenju analogije na HRT1 kanalu, a tu su također Jabuka TV i Z1 programi koji se uz današnju premijeru u digitalnom zemaljskom obliku i dalje emitiraju u analognom obliku na starim frekvencijama. Jabuka TV je nova mreža lokalnih televizija i emitira se na analognoj frekvenciji OTV-a, kao i u digitalnom obliku.

Skeniranjem cijelog spektra pronađena su i četiri neimenovana DVB-T programa, a čiji je signal bio vrlo slab uz tek povremeno vidljivu sliku punu blokova. Uspjeli smo vidjeti teletekst tih programa i ispostavilo se kako se radi o austrijskim programima ORF 1 i 2, te ATV. Više o razlogu zbog kojeg se ovi programi našli među novim programima pokušati ćemo doznati od službenih tijela.

Trenutno se od domaćih nacionalnih i regionalnih programa na području Zagreba mogu uhvatiti:
Izvor:hdtelevizija.com

Nema komentara:

Objavi komentar