ponedjeljak, 1. studenoga 2010.

HRT duguje nevjerojatnih 63 milijuna kuna poreza

Predstavnicima HRT-a koji su četvrtak sudjelovali na sastanku u Poreznoj upravi rečeno je da će im Porezna napokon naplatiti dug na osnovi neplaćenog PDV-a i poreza na dobit iz 2002. i 2004. godine.

Dug iz te dvije godine iznosi nevjerojatnih 63 milijuna kuna. Dodatno je u taj dug uračunano i 4,5 milijuna kuna koji su knjiženi tek neki dan, ali na temelju rješenja iz 2004. godine, a odnosili su se na porezni nadzor iz davne 1998. godine, piše Večernji list. Taj iznos je proknjižen s zakašnjenjem zbog greške Porezne uprave.

Tumačenja oko toga postoji li dug HRT-a ili ne različita su. U Ministarstvu financija već su prije potvrdili da taj dug postoji i da je zakon pretpostavio nemogućnost prava na odbitak pretporeza, a čega se na HRT-u nisu pridržavali. No u zakonu nije bilo jasno naznačeno imaju li pravo na odbitak pretporeza ili ne, kažu na HRT-u. To je tek jasno iz zakona od ove godine.

S druge strane, kad je riječ o porezu na dobit, u zakonu stoji da javne ustanove nisu obveznici plaćanja tog poreza, prema čemu bi se to trebalo odnositi i na HRT. Zbog tumačenja zakona, ali i moguće zastare, jer je prošao rok od šest godina, HRT je još ljetos tražio očitovanje od Središnjega poreznog ureda, ali još ga nisu dobili.

Izvor:net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar