petak, 12. studenoga 2010.

HRT-u režu reklamne minute u udarnom terminu i smanjuju RTV pristojbu


U UDARNOM terminu između 18 i 22 sata HRT će moći emitirati četiri minute reklama po satu, a izvan tog okvira ostaje im dosadašnjih devet minuta po satu. Konačan je to prijedlog zakonske odredbe koji je danas iznesen na sjednici Vlade. Također, na dva dodatna specijalizirana programa koje HRT želi pokrenuti neće biti nikakvih reklama.
Javnom televizijskom servisu neće biti ukinuta RTV pristojba koju su građani dužni plaćati, a na Vladi je odlučeno kako ona ne smije iznositi više od 1,5 posto prosječne neto plaće. S obzirom na to da RTV pristojba danas iznosi oko dva posto prosječne neto plaće, uskoro se može očekivati njeno sniženje. HRT je dobio godinu dana za prilagodbu, a u tom će razdoblju u prime-timeu i dalje moći emitirati šest minuta reklama.
"Očekujemo kvalitetan program restrukturiranja HRT-a", naglasio je ministar kulture Božo Biškupić, objasnivši da je raniji plan restrukturiranja zbog nedorečenosti vraćen na doradu čelnim ljudima javne televizije. Dorađeni program Nove TV bi Vladi trebao poslati u naredna tri tjedna.
Popovac ipak može postati ravnatelj
Konačnim prijedlogom Zakona o HRT-u Vlada je donijela i jednu promjenu koja će zasigurno razveseliti v.d. glavnog ravnatelja javne kuće Josipa Popovca. Naime, ranije je zakon sadržavao odredbu prema kojoj za ravnatelja nakon javnog natječaja može biti izabrana samo osoba koja ima najmanje deset godina radnog iskustva nakon diplome. To je uvjet koji Popovac ne zadovoljava.
Međutim, Vlada je promijenom prijedloga Zakona izmijenila i tu stavku pa u njoj sada stoji samo da glavni ravnatelj HRT-a mora imati ukupno deset godina radnog iskustva, bez obzira je li ono skupljeno prije ili nakon završenog fakulteta. Što znači da bi Popovcu u tituli napokon moglo nestati ono v.d.

Nema komentara:

Objavi komentar