srijeda, 10. studenoga 2010.

Nova TV i RTL napali Prisavlje zbog pokretanja HRT 3

"NAJAVLJENO pokretanje dvaju specijaliziranih HRT-ovih programa, jednog specijaliziranog za sport, glazbu i zabavu, te drugog programa s vijestima, nezakonito je. Pokretanje specijaliziranih programa u obliku koji je najavljen ugrozit će daljnji razvoj TV tržišta", upozoravaju komercijalne televizije u Hrvatskoj.

One tvrde da bi  pokretanje tih tv programa bilo "eklatantno kršenje hrvatske regulative o elektroničkim medijima i državnim potporama, ali i obvezujućih ugovora između Republike Hrvatske i Europske unije te bi mogli dovesti do problema prilikom ulaska Hrvatske u EU."

Velika prijetnja privatnim televizijama

RTL i Nova TV danas su izdale zajedničko priopćenje u kojem upozoravaju da bi pokretanje  trećeg i daljnjih HRT-ovih programa ugroziti njihovu ekonomsku podlogu, jer se, uz prihode od televizijske pristojbe koji su već godinama veći od ukupnog televizijskog marketinškog kolača, javnoj televiziji dopušta dodatna zarada od reklama. Preduvjet za pokretanje novih digitalnih programa je zakonska regulativa koja će omogućiti pokretanje dodatnih programa javne televizije samo pod uvjetom da se takvi programi bave javnim interesom poput cjeloživotnog obrazovanja ili kulture.

"Bilo kakav gubitak prihoda od oglašavanja u korist javnog nakladnika ugrožava ekonomsku podlogu obaju privatnih nakladnika, jer HRT ne prestaje zalaziti na teritorij komercijalne televizije, a istovremeno ne ispunjava svoju javnu funkciju. Tehnički smo potpuno spremni za razvijanje novih programa i zainteresirani za širenje, ali dok se zakonski i tržišni okviri ne promjene, ono neće biti komercijalno isplativo", tvrdi Dražen Mavrić, generalni direktor Nove TV.

U čemu je zapravo problem?

Cristoph Mainusch, predsjednik Uprave RTL Televizije nekoliko je puta napomenuo kako se "ne radi o ratu televizija" već o pravednosti na tržištu pri čemu se osvrnuo na financiranje HRT 3 programa čije bi pokretanje stajalo 20 milijuna kuna dok bi godišnje održavanje stajalo oko 100 milijuna kuna. Pritom bi se HRT 3 financirao, navodno, iz pretplata koje nisu namijenjene za financiranje komercijalne televizije, što bi HRT 3 svakako bio. Na pitanje od kuda informacija da će se HRT 3 financirati iz pretplata, jasno obrazložen odgovor nije se pojavio, no kako tvrdi Mainusch, ne postoji drugi logičan način financiranja.

Mainusch: Oglašivačka minutaža HTV-a diskriminira komercijalne televizije

"Najavljeno pokretanje dodatnih HRT-ovih programa posve je nezakonito. Ono krši odredbe hrvatskog i europskog zakonodavstva o državnim potporama. Ne postoji ni zakonska osnova za dodjelu digitalnih frekvencija novim programima, osobito ne bez javnog natječaja. Frekvencije koje su nam dodijeljene kad smo počeli s emitiranjem 2004. godine nekad je koristio HTV 3 koji je ugašen zbog liberalizacije TV tržišta. Oživljavanje trećeg programa ugrozit će poslovanje komercijalnih televizija koje žive od oglašavanja i koje su ionako u nepovoljnom položaju jer HTV/HRT, uz RTV pristojbu ubire sredstva od oglašavanja. Zakonom propisana oglašivačka minutaža HTV-a diskriminira komercijalne televizije i postavlja ih u katastrofalan tržišni položaj!", rekao je Christoph Mainusch, predsjednik Uprave RTL Televizije.

Najavljeno pokretanje HRT-ovih specijaliziranih programa posljednji je primjer koji dugoročno ne pogoduje razvoju televizijske tržišne utakmice s obzirom na dominantnu poziciju HRT-a u području komercijalnih programa, što je jedinstvena pozicija jedne javne televizije u Europi, zaključuju komercijalne televizije Nova TV i RTL.

Tužba HRT-u? Naravno, zapravo, možda

U konačnici, planira li Nova TV i RTL tužiti HRT malo je osjetljivo pitanje čiji odgovor predstavnika tih dvaju televizija nije bio uigran. Naime, Cristoph Mainusch, predsjednik Uprave RTL Televizije spremno je odgovorio kako tužba neće izostati no Dražen Mavrić, generalni direktor Nove TV ipak je situaciju malo ublažio: "Trenutno nemamo koga tužiti, ali to imamo u planu". Pritom je Mavrić napomenuo kako će se sprovesti "duboka analiza", a zatim će se poslati pitanje Vijeću za elektroničke medije, Agenciji za telekomunikacije, Ministarstvu kulture, Ministarstvu mora, prometa i infrastruktura te samom Hrvatskom saboru. Rezultat svih sakupljenih odgovora ovih tijela odlučit će o budućnosti pokretanja pravnog postupka.

Nezakonit čin

"Programi HRT-a morali bi služiti javnosti. Moraju imati edukativnu i informativnu ulogu da bi opravdali svoje financiranje iz RTV pristojbe. Programi kakve je HRT najavio, specijalizirani za sport i zabavu, ne smiju se financirati iz pristojbe. Financiranje HTV-a 3 iz javne pristojbe predstavljalo bi nepoštenu konkurenciju postojećim komercijalnim TV postajama", napominju.

Nadalje, HRT nema pravo pokretati nove digitalne programe u Hrvatskoj, jer ne postoji zakonska osnova koja bi dopuštala digitalno zemaljsko emitiranje bilo kojeg drugog programa osim četiriju postojećih, HRT1, HRT2, Nova TV i RTL Televizija. Tek nakon prelaska ovih programa s analognog na digitalno emitiranje, što se vjerojatno neće dogoditi prije 2011., HRT može zatražiti nove digitalne frekvencije za nove programe kroz objektivan, transparentan i nediskriminirajući javni natječaj", navode komercijalne televizije.

Bitno je što želi gledateljstvo

U konačnici, ono što je zasmetalo RTL i Novu TV, vjerujemo, nije toliko problem (ne)razvoja TV tržišta već je pravi trn u oku planirano pokretanje HRT 3 programa koji bi nudio popularniji, ali i kvalitetniji sadržaj što na hrvatskom TV tržištu itekako nedostaje. Osim toga, TV tržište bi trebali formirati korisnici, odnosno gledatelji, koji s veseljem očekuju sport, glazbu i filmove na jednom programu.

izvor:index.hr

Nema komentara:

Objavi komentar