utorak, 9. studenoga 2010.

RTL i NOVA TVostali bez koncesije

VIJEĆE za elektroničke medije odlučilo je dodijeliti samo jednu koncesiju za digitalnu televiziju iako su je mogla podijeliti tri htv programa. Jedinu koncesiju dobio je Kapital Network, pa ćemo tako dobiti prvi poslovni televizijski kanal u Hrvatskoj.

> Šef Uprave RTL-a optužuje: Vlada favorizira HRT i tako uništava komercijalne televizije!

Na natječaj su se, podsjećamo, javili CMC, NET, Kapital Network, Nova TV i RTL s dva kanala. Nova  je prijavila kanal za žene Doma TV koji je trebao emitirati sadržaje poput sapunica i talk-showova, a RTL se na natječaj javio s kanalima RTL2 serije i RTL2 zabava.

Dvije ponude odbijene, a ponude RTL-a i Nove TV nisu obrazložene

Ponude NET-a i CMC-ja odbijene su jer nije dostavljena potpuna dokumentacija, a prijave RTL-a i Nove TV su odbijene, ali bez obrazloženja. "Dozvola za eksperimentalno emitiranje specijaliziranog televizijskog programskog kanala u zemaljskoj mreži daje se trgovačkom društvu Kapital Net d.o.o. za program Kapital Network (informativni program o gospodarstvu i poduzetništvu u Republici Hrvatskoj i regiji)", navodi se u priopćenju Vijeća za elektroničke medije.

Kapital Network mora biti spreman za emitiranje najkasnije do 28. veljače, navodi se u priopćenju, u kojem se također ističe kako je ovo eksperimentalni natječaj. Naime, ova koncesija traje minimalno šest mjeseci, a najduže do 31. prosinca, kada mora biti raspisan novi natječaj.

Nova TV: Ovakav postupak usporava proces digitalizacije

"Iznenađuje odluka Vijeća da na natječaju koji je raspisao za tri nova kanala odabere samo jednog ponuđača unatoč spremnosti ostalih nacionalnih nakladnika koji ispunjavaju sve propisane uvjete te su se već dokazali i na tržištu i kod publike. Ovakav postupak sprečava dokazane televizije da investiraju u nove kanale i usporava proces digitalizacije u RH, a time i razvoj industrije. Kao ozbiljnog ponuđača, interesira nas službeno objašnjenje za ovakvu odluku, budući da argumenti nisu navedeni u obavijesti Vijeća", tvrde iz Nove TV.

RTL: Naša pozicija u odnosu na javnu televiziju je sada još lošija

"RTL Televizija je obaviještena o odluci, no nismo dobili službeno objašnjenje. Ukoliko je odluka nepromjenjiva, RTL Televizija izražava žaljenje jer želimo pomoći procesu digitalizacije zemlje značajnim financijskim sredstvima. K tome, pozicija RTL Televizije u odnosu na javnu televiziju ovim je potezom još lošija", poručuju s RTL-a.

Naime, HRT u ovom natječaju za koncesije nije sudjelovao. Komercijalne televizije su, podsjećamo, smještene u multipleks B, dok je za javnu televiziju rezerviran kompletni multipleks A. Svaki multipleks može "primiti" pet digitalnih kanala, a u oba multipleksa dva su mjesta već zauzeta. U multipleksu A nalaze se dva HRT-ova kanala (a očekuje se da će uskoro HRT pokrenuti još tri specijalizirana programa), dok su u multipleks B stavljeni Nova TV i RTL kojima također ostaju tek tri mjesta za nove kanale.
izvor:index.hr

Pogledajte tv program za danas

Nema komentara:

Objavi komentar